Proje Hakkında

Cumhuriyetin 100 Yılında Felsefede Kadınlar: Yükseköğretimdeki Felsefe Eğitim ve Araştırma Çalışmalarında Kadınların Varlığının Değerlendirilmesi

Projemizin Amacı

Cumhuriyetin 100. Yılında yapılan çeşitli etkinlikler felsefenin ve Cumhuriyet’in etkileşimini tarihsel bir çerçeveye yerleştirmiştir. Projemiz bu çerçeveyi genişleterek kadınların felsefedeki varlığını Cumhuriyet tarihinde, Yüksek Öğretim alanında inceleyerek, kadınların felsefeye ve Cumhuriyete katkılarını verilerle ortaya koymayı özgün değer olarak görmektedir.

Felsefede kadınların varlığı ve görünürlüğü dünyada ve ülkemizde erkeklerin felsefedeki varlığı ve görünürlüğü ile kıyaslandığında Cumhuriyet’in hedeflediği seviyede değildir. Bu durum felsefede cinsiyetler arası fırsat eşitliğinin önünü kestiği gibi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2015’te gerçekleşen 70. oturumunda benimsenen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) içindeki nitelikli eğitime erişimin sağlanması ve geliştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitliliği geliştirmek, kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi gibi temel hedeflere ulaşılmasını sekteye uğratmaktadır. Kadınların felsefede var olması ve var sayılması onların özneleşmesinde ve Cumhuriyetin saygın vatandaşları olmalarında temel rol oynar. Bu proje kadınların Cumhuriyetle birlikte özneleşme sürecini incelerken üniversitelerde kadın felsefecilerin çalışmalarının, son 100 yılda nasıl geliştiğine odaklanır.

Projemizin Kapsamı

Felsefe bölümlerinde kadın ve erkek sayılarına (öğrenci ve akademisyen) ulaşılarak yüzyıllık nicel bir varlık değeri çıkartılacaktır.

Felsefede kadının tema olarak varlığı; felsefe Bölümleri müfredatlarındaki derslerde, tezlerde, felsefe yayınlarında incelenecektir.

Felsefede kadın temasını ele alan derslerde ve tezlerde çalışmış öğrenciler ve akademisyenlerle yapılacak derinlemesine görüşmelerin söylem analizleri yapılarak bu çalışmaların felsefe katkıları incelenerek raporlaştırılacaktır.

Türkiye’nin farklı Felsefe Bölümlerinde felsefede kadın temasını ele alan derslerde, tezlerde ve yayınlarda çalışmış araştırmacılarla çalıştay yapılacaktır. Çalıştayda, bu çalışmalara hangi koşulların, yöntemlerin ve felsefi yaklaşımların olanak açtığının ve de bu çalışmaların felsefe alanına ve BM 2030 SKH’ne sağladığı katkı öğrenilmeye çalışılacak ve öneriler toplanacaktır. Bir çalıştay raporu yazılacaktır.

Bize Katılın

Bu heyecan verici yolculukta bize katılmak ister misiniz? Projemize katkıda bulunmak, fikirlerinizi paylaşmak veya sadece daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçin.